U bent niet ingelogd

 Inloggen | Zoeken | Janno | Wij | Foto album | Links | Sitemap

Computers en games

Zoals op de muziek pagina al te lezen was waren er altijd wel computers om me heen. Naast allemaal nuttig en minder nuttig gebruik heb ik vooral in het begin hééééél veel ge-gamed. Op de vic-20 vooral adventures en andere heel eenvoudige games (waarvan een aantal zelf geschreven). Daana bracht de 64 natuurlijk ook gantastische spelen. Als je ze nu bekijkt zijn ze wel erg eenvoudig maar de speelbaarheid was altijd super. In diezelfde periode kwam ik ook nog wel eens bij Hommerson in Scheveningen. Één van mijn favorieten was Spy Hunter.

Spy Hunter - Cabinet Image

Met die gave Peter Gunn muziek was dit spel echt af. Laatst heb ik de Mame variant gespeeld en het is nog steeds leuk alleen blijkt de muziek van mindere kwaliteit dan de variant die meer dan 20 jaar in mijn hoofd heeft gezeten. Ook de grafics bleken eenvoudiger dan verwacht, maar je het is nog steeds erg leuk om te spelen. De originele kast zou ik wel thuis willen neerzetten :-)

Ik zal nooit vergeten dat ik bij een schoolvriendje op de c64 de eerste ruiserige sample hoorde uit Impossible Mission: 'Stay a while, stay forever!!!'.

 

Het eerste level van Uridium kon ik letterlijk met mijn ogen dicht spelen:

En commando heb ik een keer 13 keer achter elkaar uitgespeeld en had toen 193 granaten over. Waarom onthoud ik die onzin toch :-)

En ja, als ik toch bezig ben, Trollie Wallie!!!

Fighter Pilot:

 

 

Muziek uit games

Veel die in `mijn tijd' zijn opgegroeid en toen de opkomst van deze games van dichtbij heeft ervaren die heeft ook iets met de muziek uit die games. En zoals voor alles is er ook hiervoor een ware community op internet te vinden die zich hier nog dagelijks mee bezig houdt. Sterker nog, het geluid van de C64 en de Amiga ook wel bekend onder de roepnaam van de chip "SID" is in 2009-2010 weer immens populair in producties die de charts halen.

Als je wil weten hoe dit klonk, dan heb ik een aantal leuke links voor je:

  • SID players voor bijna elk platform staan op http://hvsc.c64.org/ met heel veel oude muziek meegeleverd
  • Er zijn internet radiostations die alleen maar SID muziek spelen zoals http://www.radio6581.com/
  • Of luister in de player hieronder naar een paar voorbeelden

 

 

Player

En als je van al dit RETRO gedoe geen genoeg kunt krijgen, kijk dan even op: http://www.retrogames-retrocomputer.com/