U bent niet ingelogd

 Inloggen | Zoeken | Janno | Wij | Foto album | Links | Sitemap

21 oktober 2006

Dit is echt India voor gevorderden! Varanasi de stad van leven en dood. Welkom op 's werelds grootste barbecue.

Het verkeer hier in de heilige stad heeft weinig sereens, dit is echt chaos! Al wandelend word je regelmatig aangefietst, tja ook hier geldt de strikte pikorde! Zodra je het idee hebt dat er een demonstratie gaande is, moet je opletten, er wordt dan met veel gezang en geroep een lichaam vanaf het station (je zal er maar naast zitten in de

trein) door de stad gedragen op weg naar de Ganges.

Varanasi ligt aan de rivier de Ganges, zeg maar het heilige der heiligen. Hier wordt in de rivier gebadderd, gewassen, de afwas gedaan en water gehaald voor een lekker bakkie. Half verbrandde lichamen krijgen via de Ganges de weg naar Nirwana en verder worden de 'reine'

doden hier met een paar grote stenen te water gelaten. Kortom een heilig open riool, iedere zichzelf respecterende bacterie, wil in dit water niet leven!

Aan de waterkant zijn overal Ghats, trappen, waar alle rituelen zich afspelen. Om 6.00 uur 's ochtends wassen en een goed gesprek met elkaar en met een goeroe. (Vreemde vriendelijke mannen, die zegeningen geven en zoals we zagen soms in trance een bonk stuf wegwerken en verheerlijkt kijken)

Er zijn 2 burning Ghats. Hier wordt gecremeerd. Bergen hout staan opgestapeld wat per kilo verhandeld wordt. Dag en nacht branden hier zo'n 15 tot 20 brandstapels. Vreemd om te zien, honden lopen te scharrelen op zoek naar een stuk vlees, paria's stoken het vuur op en kinderen spelen verderop in het water. Ook zoeken mensen in het water met een soort zeef naar goud, vlak bij de crematieplaatsen. Het hoort er allemaal bij. Het schijnt wel dat de rijkste inwoner hier een paria is (kastenloos, onaanraakbaar) maar wel het prachtigste huis van de hele Gangesoever bezit, hahaha hij verkoopt het hout. Big buisiness, wij zijn er ook ingetrapt door een uitgemergeld zielig oud vrouwtje wel 250 rupies te geven voor een kilo hout voor haar crematie, lezen we later dat dat hout 15 rp de kilo is.

Tja de 'handel' gaat hier gewoon door. Kleine kindjes hangen aan je kleren en oude wijffies kijken heeeeeel zielig voor een centje. En wij maar uitdelen. Nou ja het schijnt goed te zijn voor ons Kharma, das mooi meegenomen.

Het is hier vandaag Diwali. Het grootste festival van India. Iedereen heeft overal lichtjes. Kaarsjes voor de deur (zodat de goden de weg

vinden) kerstverlichting aan de gevel, alles knippert en glinstert.

Vuurwerk wordt vanavond afgestoken en de voorproef hebben we al gehad.

Het vuurwerk klinkt hier als zware oefengranaten en het knalt om je oren. Vuurwerkwinkels bij bosjes. Hokjes vol dozen met een paar mannetjes erin die gezellig een sigaretje opsteken. Very safe, yes, yes, very good quality! Ook wij hebben kaarsjes en lampjes bij onze deur en mooie sterretjes om de goden lokken. Het geeft een beetje kerst/oud&nieuw gevoel bij zo'n graad of 36.

Morgen vliegen we via Delhi naar de uiterste zuidpunt van India.

Het feest kan beginnen, we zijn er helemaal klaar voor!

Happy Diwali!!! Connie & Janno